2000-2024

Na raspolaganju je članak o prvoj radio emisiji na nemačkom jeziku u bivšoj Jugoslaviji koju smo mi uređivali. Tu je i tekst sa fotografijama o našoj biblioteci kao i tekst o najnovijim besplatnim kursevima nemačkog jezika na nivou konverzacije i na početnom nivou koje smo ponovo pokrenuli u maju 2024. godine. Tu je i tekst sa 5 fotografija i jednim dokumenton o komemoraciji u Gakovu na mestu gde je bio logor za nemačke civile nakon Drugog svetskog rata. Na kraju ove stranice čitajte i o poseti 35 učesnika studijskog putovanja u organizaciji Istorijskog instituta univerziteta u Minhenu sedištu Nemačkog narodnog saveza 21. jula 2024. godine.

Radio emisija “Unsere Stimme” (“Naš glas”)

Pozdravna reč Rudolfa Weissa, urednika emisije na nemačkom jeziku, emitovana 25.12.1998. u prvoj emisji na nemačkom jeziku posle pola veka u Jugoslaviji:

“Dragi slušaoci,

Izuzetno mi je zadovoljstvo što Vam se večeras obraćam na sam prvi dan Božića u prvoj radio emisiji na nemačkom jeziku u Jugoslaviji. Ima lepe simbolike u tome što se na sam rođendan božjeg sina stvara i jedna izuzetno važna stvar u životu nemačke manjine u Vojvodini.

Prošlo je dve godine od stvaranja Nemačkog narodnog saveza i na dvogodišnjicu kreće i ova prva emisija na nemačkom jeziku. Ono što je do poslednjeg momenta mnogima izgledalo kao smela fantazija, danas se ostvarilo.

Preko naše emisije moći ćete se informisati o svim važnim događajima vezanim za život Nemaca u Jugoslaviji. Pred naš mikrofon ćemo dovoditi ljude koji se bave kulturom, običajima, duhom, istorijom i etnologijom nas, Nemaca, u ovim krajevima.
Naše bake će na “donauschwaben” dijalektu pričati o svojem detinjstvu, običajima, praznicima, pa i o finim receptima naše podunavsko-švapske kuhinje.

Naši najmlađi, deca i unuci, pokazaće nam kako neguju ostavštinu predaka.
O radu NNS-a izveštaje ćete dobijati iz prve ruke: od rukovodilaca sekcija. Nastavnici jezika će nas izveštavati o radu svih 6 grupa kursa nemačkog jezika; članovi hora – o novim nastupima; bibliotekar Saveza o novim knjigama i časopisima. Naše vredne gospođe će nas obaveštavati o novosašivenim nošnjama .

Nemački narodni savez ulogu nas, Nemaca u Vojvodini, vidi u ulozi mosta među narodima. Mosta izmedju države u kojoj jesmo i države iz koje potičemo.Da je to tako, pokazaćemo i ovim emisijama. Naš cilj jeste očuvanje nacionalnog identiteta ali nikako zatvaranjem u uske nacionalne okvire. Saradnja sa narodima sa kojima zajedno živimo uslov je našeg opstanka u ovim krajevima.
Rekao sam na početku: ima simbolike u tome što je ova emisija zaživela na sam praznik rađanja novog života i nade. Neka to bude i simbol obnove duhovnih vrednosti nas, Donauschwaba, u ovim krajevima. Biće to najviši cilj ka kome će ova emisija stremiti.
Dragi slušaoci, želim vam blagoslovene Božićne praznike i jednu sretnu i mirnu novu 1999. godinu.”

U periodu od 1998. godine do jula 2015. godine emitovano je 820 emisija na nemačkom jeziku. Privatizacijom Radio Subotice ukinuta je emisija na nemačkom jeziku. Od tada za obaveštavanje svoje zajdenice Nemački narodni savez koristi sve pogodnosti koje internet pruža te je Savez prisutan na svim društvenim mrežama i to na nemačkom, srpskom i engleskom jeziku.

BIBLIOTEKA NEMAČKOG NARODNOG SAVEZA

Biblioteka Nemačkog narodnog saveza je osnovana 1996. godine, odmah po osnivanju naše organizacije. Tada smo imali 150 knjiga na nemačkom jeziku. Sada u 2024. godini imamo više od 5000 naslova na nemačkom jeziku u našem sedištu u Subotici.

Našu biblioteku mogu koristiti svi naši članovi i sugrađani potpuno besplatno. Svake godine posle naše godišnje skupštine naši delegati i članovi mogu preuzeti poklon knjige za sebe i svoje rođake i prijatelje. Tokom cele godine svi naši članovi koji svrate u naše sedište u Subotici mogu preuzeti poklon knjige.

Još prilikom osnivanja našeg saveza smo formulisali jedan važan cilj: da u svakoj porodici nemačkog porekla a posebno na policama knjiga naših članova stoje i knjige na nemačkom jeziku. Za ovih 28 godina od osnivanja podelili smo više od 1000 knjiga za ostvarenje tog cilja.

Uveli smo i praksu donacija knjiga javnim bibliotekama i nemačkim udruženjima po Srbiji. Time smo pomogli da se proširi njihova ponuda knjiga na nemačkom jeziku.

Uspešna je bila i akcija u Pančevu gde su naši članovi poklonili knjige iz našeg fonda na nemačkom jeziku za ormarić sa knjigama u gradskom parku u Pančevu. Tako su sugrađani mogli potpuno slobodno čitati te knjige na klupama u parku ili u kafiću pored tog ormara.

Većina naših knjiga u našoj biblioteci i u našem fondu za poklone i donacije potiču od poklona u knjigama naših sugrađana raznih nacionalnosti. To je još jedan znak da čitava naša organizacija ide dobrim putem. Naše komšije su nas prepoznale kao organizaciju koju vredi i treba pomoći. Puno knjiga su nam donirale i privatne osobe i razne kulturne organizacije i institucije iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije i Švajcarske.

BESPLATNI KURSEVI NEMAČKOG JEZIKA
U sredu 22.05.2024. su ponovo počeli besplatni kursevi nemačkog jezika u sedištu Nemačkog narodnog saveza. Formirane su grupe za početni nivo nemačkog i za nivo konverzacije. Interesovanje naših članova i simpatizera je veliko i fotografija u prilogu ove vesti sama govori za sebe o odazivu.

KOMEMORACIJA SA POLAGANJEM VENACA U GAKOVU POVODOM GODIŠNJICE PODIZANJA SPOMEN KRSTA

Nemački narodni savez sa sedištem u Subotici i Nemački krug sa sedištem u Pečuju zajednički su položili vence na blagdan Duhova 2024. godine na spomen krst podignut nad masovnom grobnicom logora za nemačke civile u mestu Gakovo u Bačkoj.

Na godišnjicu podizanja memorijalnog krsta pre dvadeset godina, ove dve organizacije Nemaca iz Srbije i Mađarske zajedno su položile vence. Od 1945. do 1948. u logoru Gakovo (dvadeset kilometara od Sombora) stradalo je 8500 nemačkih civila. Logor je osnovala tadašnja vlast. Nemački narodni savez je nakon veoma sadržajnih pregovora u Somboru i Gakovu 2003. godine dobio obe dozvole za postavljanje spomen krsta. Jedna dozvola iz Gakova u prilogu je i ovoj vesti kao propratna fotografija. Krajem maja 2004. godine, zahvaljujući donacijama Podunavskih Nemaca iz celog sveta, podignut je čelični krst od 6 metara i postavljene su višejezične mermerne spomen ploče. Nemački narodni savez održao je prvu komemoraciju u Gakovu januara 1998. godine. U to vreme još je bilo preživelih logoraša sa nama. Od bivših logoraša koji su tada bili sa nama, danas je živa još samo Katharina Gärtner iz Subotice.

Ona ove godine nije mogla prisustvovati ceremoniji polaganja venaca, ali ju je izaslanstvo Nemačkog narodnog saveza posetilo u njenom domu i u ime Nemačkog kruga iz Pečuja i Nemačkog narodnog saveza iz Subotice predalo joj buket cveća. Strahote koje je kao mala devojčica preživela u logoru nisu je sprečile niti uplašile da 1996. godine bude jedna od osnivača Nemačkog narodnog saveza.

Više informacija o Nemačkom narodnom savezu uz tekst i fotografije imate i na našim Facebook i Instagram stranicama:

www.facebook.com/nemciusrbiji

www.instagram.com/donauschwaben

E-mail: onlineschwaben@gmail.com

Broj mobilnog telefona: 064 152 7 152 (Viber i WhatsApp)

STUDIJSKO PUTOVANJE “NA TRAGOVIMA PODUNAVSKIH ŠVABA”

U nedelju 21. jula 2024. sedište Nemačkog narodnog saveza su posetili učesnici studijskog putovanja „Na tragu Podunavskih Švaba“ koje je organizovao Institut za nemačku kulturu i istoriju jugoistočne Evrope koji deluje pri univerzitetu u Minhenu. Grupu od 35 učesnika ovog putovanja iz Nemačke i Austrije  primio je predsednik Nemačkog narodnog saveza Rudolf Weiss koji ih je upoznao sa aktivnostima Saveza i ukupnim položajem nemačke manjine u Srbiji.