1998

1998

  • U januaru 1998. godine smo osnovali hor NNS-a, koji za sada broji 22 člana.
  • 17. januara, članovi NNS-a su posetili mesto logora uništenja Nemaca u Gakovu, gde je više od 8500 Nemaca pobijeno, i na ruinirano nemačko groblje položili vence i zapalili sveće.
  • Gakowa-Deutsche Friedhof. Deutscher Volksverband hat Kranz niedergelegt im Januar 1998.

    Gakovo-nemačko groblje. NNS je položio venac u januaru 1998.

  • Tokom februara i marta, radili smo na prikupljanju i šivenju nemačke narodne nošnje za članice hora i najmladje.
  • Petog aprila, hor Nemačkog narodnog saveza imao je svoj prvi javni nastup, prilikom proslave Uskrsa. Prvi put, posle više od pola veka, u Vojvodini je nastupio nemački hor u narodnim nošnjama.
    Osternfeier – Der Chor des Deutschen Volksverbandes, April 1998.

    Proslava Uskrsa – Hor Nemačkog Narodnog Saveza, april 1998.

    Osternfeier – Der Chor des Deutschen Volksverbandes, April 1998.

    Proslava Uskrsa – Hor Nemačkog Narodnog Saveza, april 1998.

  • U aprilu se besplatni kurs nemačkog jezika počeo održavati na novom mestu u kabinetu za jezike Otvorenog univerziteta u Subotici.
  • Sredinom maja, održana je promocija knjige Zlatoja Martinova, direktora Centra za dokumentaciju o vojvodjanskim Nemcima – “Uticaj Nemaca na ishranu Srba u Banatu”. Uprkos temi, koja je usko locirana na Banat, sala koja je prvobitno bila predvidjena za promociju knjige, bila je mala da primi sve zainteresovane. Gost tribine bio je i novi ataše za kulturu i štampu Nemačke ambasade – dr Holgar Kollay i predsednik Banatskog foruma – Djurica Savkov.
  • Verski blagdan – Duhovi – obeležen je u katoličkoj crkvi misom na nemačkom jeziku kao i prigodnom zakuskom posle nje. Istoga dana, posle podne, u Evangeličkoj crkvi bio je priredjen koncert kamernog hora “Musica viva” uz kraći kulurno-verski program. Svečanost se završila izuzetno posećenim prijemom.
  • Deutsche Messe, Subotica, Pfingsten 1998.

    Nemačka misa, Subotica, Duhovi 1998.

  • Sedamnaestog maja 1998. došlo je do istorijskog proboja u verskom životu podunavskih Nemaca na ovim prostorima. Naime, tada je, nakon tri decenije, ponovo održan Sinod evangeličke crkve. Do kraja Drugog svetskog rata većinu vernika evangeličke crkve činili su Nemci, a crkva je bila nemačko-madjarska evangelička crkva.Posle genocida nad Nemacima i njihovog proterivanja posle Drugog svetskog rata, evangelička crkva je (p)ostala gotovo samo madjarska. 17. maja ove godine, na Sinodu, u Statut je uneta odredba da je evangelička crkva ponovo zajednica nemačkih i madjarskih vernika. Takodje je, prvi put posle toliko godina, za potpredsednika Sinoda izabran jedan Nemac, Rudolf Weiss predsednik NNS-a.
  • U sklopu redovnih susreta članova Saveza utorkom, održano je i veče nazvano “Veče viceva podunavskih Švaba”.
  • Šestoga juna, osnovana je , nakon pola veka, prva podružnica jedne nemačke organizacije, i to u Banatu, u Novom Bečeju. Ova podružnica Nemačkog narodnog saveza, takodje je organizovala dva puta nedeljno besplatan kurs nemačkog jezika. Trinaestog juna, na krajnjem severu Bačke, u Bajmoku, došlo je do formiranja još jedne podružnice Nemačkog narodnog saveza.
  • Sredinom juna, rukovodstvo Nemačkog narodnog saveza imalo je radni sastanak sa poslanikom Bundestaga, prof. Jütnerom, zaduženim za pitanja nemačke manjine u Evropi, kao i sa atašeom za kulturu i štampu Nemačke ambasade dr. Kollayem.
  • U julu 98. postavljena je prva izložba o Podunavskim Nemcima u našoj organizaciji. Izložili smo nošnju, stare kućanske predmete i fotografije. Otvaranje izložbe ulepšao je nastup našeg hora.
  • U julu smo imali i susret sa predstavnicima Nemaca iz Mađarske, razgovarali smo o budućoj saradnji.
  • Aktivnosti i rad Nemačkog narodnog saveza mogu se oslikati i kratkim statističkim podacima. Za 12 meseci Savez je imao 25 javnih nastupa, koje je u proseku posetilo 130 ljudi, što znači da je programe Saveza videlo oko 3250 ljudi.
  • Mesečno, Nemački narodni savez ima porast članstva za 23%. Na primer, u januaru 1997. Savez je imao 22 člana, u avgustu 108, u januaru 1998. – 162, a sada, NNS ima više od 200 članova.
  • U Septembru 1998. počeli su novi besplatni kursevi za nemački jezik. Rad se odvija u pet grupa.
  • Istog meseca je u Novom Bečeju održan prvi Švapski berbanski bal u Banatu u organizaciji podružnice NNS u tom mestu.Prisutni su uz polku i valcere ostali da se druže do jutra.
  • Oktobra je obeležen Dan nemačkog jedinstva svečanom akademijom. Svečanosti su prisustvovali predstavnik nemačke ambasade u Beogradu dr Holgar Kolley,ambasador Mađarske dr Tóth János, gradonačelnik Subotice gospodin Kasza József,predstavnici pokrajinskog sekretarijata za ostarivanja prava nacionalnih manjina na čelu sa gosp.Stojanovićem, zamenikom pok.sekretara za manjine.Gosti su nam bili i evangelički biskup dr Harmati Béla iz Budimpeste kao i rektor evang. fakulteta iz Budimpeste DR Szabó Lajos. Nadepiskop Luterana Dolinszky Árpád i Mária Dolinszky, episkop evang.crkve, su nam takođe svojim prisustvom dali podršku. Među uvaženim gostima je bio i gospodin Bela Ivković, predsednik HKC “Bunjevačko kolo”.
  • U Novembru smo bili u Rudolfsgnadu, Subotici i Bajmoku na komemoraciji nevinim nemačkim žrtvama koje su stradale u logorima i masovnim pokoljima na kraju i posle Drugog svetskog rata. I ove godine smo položili vence i zapalili sveće.
  • NNS je učestvovao u akciji prikupljanja pomoći postradalima od poplava u Zakarpatju. Prikupljena je značajna količina odevnih predmeta, koja je posredstvom Luteranske crkve poslata u postradala područja.
  • Delegacija NNS je imala razgovor sa predstavnicima pokrajinskog sekretarijata za nacionalne manjine. Razgovaralo se o radu NNS i o položaju Nemaca u Vojvodini.
  • U decembru je pokrenuta prva radio emisija na nemačkom jeziku u Jugoslaviji. Program pripremaju uglavnom članovi Nemačkog narodnog saveza. Program je plaćen. Svakog petka u 19 sati se oglašavamo preko etera. Glavni urednik našeg programa je Rudolf Weiss, predsednik Nemačkog narodnog saveza. Program se zove “Unsere Stimme” (“Naš glas”). U prvoj emisiji pozdravnu reč na nemačkom jeziku uputili su slušaocima ambasador Nemačke, dr Wilfried Gruber, gradonačelnik Subotice Kasza Jozsef i predsednik NNS-a, Rudolf Weiss.
  • U decembru 1998. je održan božićni program u kome su učestvovali hor NNS-a kao i naši najmlađi, koji su pevali i recitovali Deda Mrazu koji im je podelio poklone.