1999

1999

Aktivnosti Nemačkog narodnog saveza u 1999. godini

Početkom 1999. godine Nemački narodni savez je od svog osnivanja do današnjeg dana dostigao svoj maksimum.

Kursevi besplatnog učenja nemačkog jezika održavali su se dva puta nedeljno u šest grupa. Grupe su bile od osnovnoškolskog uzrasta do uzrasta odraslih. Stupnjevi su bili: početni, srednji i konverzacija.

Radio emisija na nemačkom jeziku “Naš glas” (“Unsere Stimme”) emitovana je redovno svakog petka uveče u trajanju od pola sata. Svoje prvo iskustvo u pripremanju radio emisije sticala je redakcija od 12 ljudi.

Unsere Zukunft

Naša budućnost

Naša biblioteka je uvećana sa nekoliko desetina novih naslova na nemačkom jeziku. Biblioteku posećuju članovi NNS–a i mnogi poštovaoci nemačke kulture među našim sugrađanima.

Hor je uradio prve profesionalne snimke od kojih je četiri pesme i na CD-u koji je odštampan povodom pokretanja prve radio emisije na nemačkom jeziku u Jugoslaviji.

Februara je održana redovna izborna Godišnja skupština NNS-a. Prihvaćen je godišnji izveštaj predsednika, blagajnika i rukovodilaca svih odeljenja Saveza. Donet je godišnji plan rada. Za predsednika je ponovo na četiri godine izabran Rudolf Weiss.

Od januara pa do 24.marta svakog utorka smo održavali susrete sa članstvom i simpatizerima NNS-a.

Proglašenjem ratnog stanja i stupanjem na snagu zabrane okupljanja i mi smo zamrznuli svoje aktivnosti. Ratno stanje je trajalo od marta do juna meseca. Krajem juna je ukinuto vanredno stanje. Predsedništvo je tokom leta proglasilo letnju pauzu da bi članstvo odahnulo od 72 dana neprestanih zračnih uzbuna i napetosti. Subotica je toku ovog rata četiri puta bombardovana.

Tokom leta rukovodstvo Saveza je obišlo podružnice i sa lokalnim rukovodstvima dogovorilo dalje aktivnosti. Predsednik Saveza je gostovao u radio emisiji nemačke manjine u Madarskoj u Baji/Frankenstadt-u. Bila je to prilika da se Nemci iz Vojvodine predstave Nemcima u Mađarskoj. Dogovorena je saradnja na kulturnom planu dveju manjina.

Dan nemačkog jedinstva, 3.oktobar, obeležen je svečanom sednicom predsedništva Saveza. Ove godine smo bili primorani da to ne uradimo u vidu javne priredbe kao što smo činili svake prethodne godine. Jugoslavija i Nemačka nemaju diplomatske odnose od marta 1999. godine i to je tako i sada, kada se ovaj izveštaj piše. Nismo nikome želeli dati povoda da svoje nezadovoljstvo službenom politikom Nemačke iskali nad pripadnicima nemačke manjine, koji sa tom politikom nemaju baš ništa.

Početkom novembra smo, kao i prethodnih godina, položili vence i zapalili sveće nad masovnim grobnicama pobijenih nemačkih civila/Donauschwaba 1944. godine u Subotici i u Bajmoku.

U decembru smo podelili božićne pakete.

Naša Emisija “Unsere Stimme” (“Naš Glas”) dobila je nove mlade saradnike. Redakcija je za ovih godinu dana stekla solidno iskustvo u pripremanju radio emisije. Božićna emisija je bila tačno na godišnjicu pokretanja emisije na nemačkom jeziku i trudili smo se da bude posebno svečana. Da smo u tome uspeli svedočila su i pisma, brojni telefonski pozivi i čestitke naših slušalaca.

Naše internet stranice su svakodnevno posećene iz svih krajeva sveta. Izuzetno je aktivna e-mail korespodencija sa Donauschwabama sa svih kontinenata. Mnoge organizacije su našu web stranu stavile na svoje link ponude. Prednosti interneta i svih modernih oblika komunikacija koristimo u punoj meri u radu Saveza.

Krajem godine smo uradili analizu postignutog u ovoj, za sve u zemlji, teškoj godini. Uprkos višemesečnom ratnom stanju, sačuvali smo infrastrukturu organizacije, stekli smo nove prijatelje i iskustva. Uvećao nam se i broj članova i simpatizera.

U novi milenijum Nemački narodni savez ulazi sa željom i odlučnošću da još uspešnije zastupa interes nemačke manjine u Jugoslaviji.

Rudolf Weiss
Predsednik Nemačkog narodnog saveza